Календар свих културних дешавања у граду

Отварање изложбе фотографија „Дом омладине“, Предрага Цилета Михајловића

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ
Изложба фотографија из историје Дома омладине Крагујевац

Изложба цртежа, слика и скулптура Душка Јовића

Народни музеј Крагујевац организује изложбу аутора Душка Јовића, уметника из Крагујевца, под називом „Сублимације.“ Биће изложене слике,цртеже и скулптуре – објекти настајали највећим делиом током 2019. године. Изложба ће бити отворена у Галерији Народног музеја Крагујевац у уторак, 1. октобра 2019. године у 19 сати.

Objects of desire Иван Шуковић

Objects of desire покушава да реконструише информације о непосредној прошлости које се третирају као део сопственог сећања, а преузимају посредством приче или помоћу архивске грађе. Изложбу чини серија рељефа насталих по узору на фотографије из породичне збирке која је селектована и презентована као друга целина поставке. Objects of desire наглашава питање архивске грађе и њене везе с реалношћу, региструје интимно памц́ење које произилази укрштањем архиве и меморије као концепта. Фотографије се у овом раду не успостављају као посебани објекати, већ је сам садржај на њима предмет жеље и недостајања.

"Сучељавања" Вељко Вучковић

ВЕЉКО ВУЧКОВИЋ

Рођен 1994. године у Горњем Милановцу. Завршио мастер студије примењеног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Николе Божовића. На истом факултету је тренутно студент друге године докторских студија. Учествовао на седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству и једанаест пута излагао самосталнo. Добитник награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата, треће награде Ниш Арт Фондације и похвале жирија на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

Изложба Салона антиратне карикатуре "Крагујевац 2019"

Право на мир, слободу и срећу
Српско историјско памћење наводи да су људи које су рат, прогон, зулум, велике епидемије или неке друге недаће натерали да напусте свој дом и огњиште, са собом обавезно поносили кућни басамак, степеник пред улазним вратима, као памћење и могући темељ новог дома.

Годишња изложба Сталне галерије антиратне дигиталне уметности

Стална галерија антиратне дигиталне уметности је наставак и проширење традиционалне мејл-арт изложбе која је себи поставила циљ да најупечатљивији датум у локалној историји, а то је 21. октобар држи као кључну тему, како по одашиљању антиратне поруке, тако и по артикулацији обе стране те наше велике историје, а то је како страдалнички, тако и ослободилачки карактер његов.

Представљање књиге „Грађење Крагујевца од 1950. до 1990. године“ Верољуба Трифуновића

Књига „Грађење Крагујевца од 1950. до 1990. године“ Верољуба Трифуновића прати развој града у наведеном периоду стављајући акценат на његове кључне тачке.

Концертна сезона „Convivium Musicum’19“

Шести концерт сезоне „Convivium Musicum’19“ доноси нешто сасвим другачије на крагујевачку музичку сцену. Савремене просторе и нове начине изражавања у уметничкој музици Крагујевцу ће представити Ансамбл Студио 6 из Србије и Жонас Кохер из Швајцарске.

Пројекција филма „Чиамбра”

Чиамбра

Режија: Jonas Carpignano
Жанр: Драма
Трајање: 118 минута
Производња: Француска, Италија, Немачка, Шведска, Бразил, САД

Кинотека уторком Серђо Леоне '' Once upon a time in the west''

Кинотека уторком посвецена Серђо Леонеу

"Башта сљезове боје"

Бранко Ћопић

БАШТА СЉЕЗОВЕ БОЈЕ

Редитељ: Марко Мисирача
Драматизација: Марко Мисирача
Сценограф: Миливоје Штуловић
Костимограф: Јелена Јањатовић
Композитор: Драгослав Танасковић
Лектор: Радован Кнежевић
Сарадник за звучне ефекте: Бранислав Пиповић
Вокал: Јасмина Димитријевић

„Тихи дечак“

 Тихи дечак је луткарска представа без лутака – то је плес прстију и глума тела, који су засновани на принципима такозваног платформ театра, где човек на сцени може бити уједно и глумац, и лутка, и сценски елемент, и реквизит.

Концерт школе модерне музике ''ОКТАВА''

Концерт музичке школе

„Српски новац од 13. до 21. века“

Поводом одржавања "Октобарских свечаности" у Крагујевцу, Народна банка Србије ће од 25.10 - 18.11.2019. године гостовати у Народном музеју Крагујевац, у кнез Михаиловом конаку са изложбом "Српски новац од 13. до 21. века". Посетиоци ће захваљујући монетарном приказу историје Србије, бити сведоци бурних дешавања и узајамног прожимања различитих цивилизација и култура из којих су настајали аутохтони изрази који говоре о нашем идентитету и припадности.

Француски филмски караван циклус: Нови француски филм

Сећања / Les Souvenirs (FRA, 2014, 92’)
Режија: Jean-Paul Rouve
Играју: Michel Blanc, Annie Cordy, Chantal Lauby, Mathieu Spinosi

''Njuz.net'' трибина

''Njuz.net'' трибина

ОКТОХ- камерни оркестар "Шлезингер"

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.

Француски филмски караван циклус: Нови француски филм

Љубомора / Jalouse (FRA, 2017, 97’)
Режија: David Foenkinos, Stéphane Foenkinos
Играју: Karin Viard, Dara Tombroff, Anne Dorval

,,Црвенкапа и збуњени вук"

Ова весела савремена бајка је прича у којој је све изокренуто у односу на сарджај познате бајке "Црвенкапа". Сновиђење несташног и радозналог дечака Вучка уводи нас у причу о вуку, "звери" која је представљена као несрећно, запостављено и прогањано биће.

Француски филмски караван циклус: Нови француски филм

Лице анђела / Gueule d’ange (FRA,2018, 108’)
Режија: Vanessa Filho
Играју: Marion Cotillard, Ayline Aksoy-Etaix, Alban Lenoir

Француски филмски караван циклус: Нови француски филм

Број један / Numéro une (FRA, 2017, 110’)
Режија: Tonie Marshall
Играју: Emmanuelle Devos, Suzanne Clément, Richard Berry

Концерт бендова ''Storm of Sedition'' и ''Toxic Minds''

Концерт

Академски КРАФ – понедељак, 28.10. 2019

Академски КРАФ

Програм фестивалa:

понедељак, 28.10. 2019. у 18ч.
Отварање манифестације (поздравни говор, Марија Илић директорка)
Додела 10. признања за децентрализацију филмске уметности у Србији “Тори Јанковић”(Дејан Дабић, селектор)
Промоција филмске библиотеке Нишког културног центра (књиге о Мелвилу, Џону Форду, Шабролу, Бати Живојиновићу, филмски часопис „Филаж“)
Пројекција филма о 50 година најстаријег српског филмског фестивала играног филма, “Филмских сусрета” (2018. документарни, премијера, 35 минута)
Пројекција филма о историји крагујевачког џеза “Пољубац Еле Фицџералд” (2019. документарни, премијера, 40 минута, аутор Владимир Пауновић, учешће на “Nishville Movie Summit” 2019. . отварање).

ОКТОХ - клавирски трио (Бидгошћ)

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.
Програм Славомир Станислав Чарнецки (1949), Трио „Персеиди“
Пјотр А Коморовски (1977), Трио (светска премијера)
Марцин Копчински (1974), Фантазија и Токата
Хана Куленти (1961), Сијера за виолину и виолончело Богдан Ример (1937), Интерлудији за клавир

Промоција књиге "Шумадијски анали"

У оквиру Октобарских свечаности, ИАШ Крагујевац промовисаће специјално издање часописа "Шумадијски анали". Ова број је осмишљен као зборник радова са науног скупа организованог у фебруару 2018. године - "Крагујевац - прва престоница модерне Србије 1818-1841 године".

Академски КРАФ – уторак, 29.10. 2019.

уторак, 29.10. 2019. у 18ч.
Јавни мастерклас (Милан Тодоровић, проф. ФДУ, Београд са одсека за продукцију, уметничке референце – „Зона мртвих“, коредитељ), „Мамула“, редитељ, „Процеп“, продуцент… Тема: “Искуства продукције студентских филмова”, учесници ће бити и глумци поменутих филмова)
Пројекције филмова из продукције ФДУ: „Соба смрти“ (слободна адаптација Стивена Кинга са Браниславом Лечићем и Игором Бенчином) + филмови по избору водитеља мастеркласа.

"Пиџама за шесторо"

Марк Камолети

ПИЏАМА ЗА ШЕСТОРО

Редитељ: Ненад Гвозденовић

Копродукција Књажевско-српског театра из Крагујевца и Краљевачког позоришта из Краљева.

Кинотека уторком Серђо Леоне ''Once Upon a Time in America''

Кинотека уторком посвећена Серђо Леонеу

Академски КРАФ – среда, 30.10. 2019.

среда, 30.10. 2019. у 18ч.
Пројекције три студентска филма (ФДУ, Београд)
Затварање програма.

,,Пепељуга"

"У бајци се летело пре него истински,
у бајци је што је било и што ће бити.
Добро увек побеђује,
а зло брзо прође,
срећан крај у бајкама
и у љубави увек дође."

Halloween Party

Дођите да се дружимо, правимо фењере од бундеве ( Jack`o Lantern ), страшне цртеже и декорације, учимо песмице, радимо квиз знања, изаберемо најстрашнији костим и упознамо се са традицијом празника Ноћ Вештица (Halloween).

КРАФ - Крагујевачки фестивал антиратног, ангажованог и академског филма

КРАФ - Крагујевачки фестивал антиратног, ангажованог и академског филма

Концерт - Shay Hazan Quintet

Музика Хазановог квинтета своја упоришта налази у естетици чикашке сцене шездесетих и седамдесетих, блиске постави Art Ensemble of Chicago, надовезује се на спиритуалност Williama Parkera и његов богат тон контрабаса, али и на апстрактније форме слободног и савременог џеза, new wave хип хопа, магично царство Gnawa музике из Морока, карактеристичне за музичаре са португалске етикете Clean Feed Records.

,,Трнова Ружица"

Реч редитеља:

Љубав је свуда око нас. И увек ће бити. Некада је довољно призвати је и пригрлити, али некада се за њу морамо борити. Само на време треба да научимо да је то најважнија борба у животу. Принцеза Зорица и принц Филип нису дозволили да им други одређују шта је њихова судбина, већ су се и по цену смрти борили за своју љубав и доказали да је она јача и од најстрашније клетве. Ако се љубав храни и негује и ако се кроз љубав живи, нема битне разлике између живота и бајке, јер и у бајкама она претходи и следи свему и свако зло чини коначним.

Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи-Из рукописног архива Оскара Давича

Библиотека шабачка је поводом обележавања 110 година од рођења и 30 година од смрти Шапчанина Оскара Давича припремила изложбу „Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи“. Њена ауторка мр Соња Бокун Ђинић, а у осмишљавању поставке учествовали су и уметници из групе Комбинарт. Приказани рукописи сведоче о песниковом књижевном раду од педесетих до краја седамдесетих година прошлог века.

„Тихи дечак“

Тихи дечак је луткарска представа без лутака – то је плес прстију и глума тела, који су засновани на принципима такозваног платформ театра, где човек на сцени може бити уједно и глумац, и лутка, и сценски елемент, и реквизит. У великој кући, негде на селу, живи дечак. Његова породица има четири члана: поред тате и маме, ту је и дечакова петогодишња сестрица Лејла. Отац, глава породице, је ловац; у закључаном орману на тавану, далеко од деце, он чува велику ловачку пушку. Понекад, дечак иде с татом у лов, али пушку не сме ни да пипне – моћи ће да пуца тек кад буде положио испит за ловца. Једнога дана, кад су деца остала сама код куће, дечак је открио да су таванска врата откључана. Иако то никако не би смели, брат и сестра крену у истраживање тајнственог простора. Међу пауцима, слепим мишевима и старим новинама, њих двоје нађу забрањено благо: кључ од ормара у којем је отац крио пушку. Дечак се зове Вук и ово је његова прича.

Представљање романа "Повратак" Братислава Милановића

Роман "Повратак" је завршни део трилогије "Искупљење", чија су прва два дела "Крв и млеко" (2003) и "Незавршен портрет" објављени под заједничким насловом који сада носи и трилогија. Братислав Милановић је поред наведеног до сада објавио пет књига песама и пет књига прича. Бави се драмским стваралаштвом и стваралаштвом за децу. Године 2018. штампана је монографија "Братислав Милановић". Његова дела превођена су на француски, енглески, мађарски, пољски и словачки језик, а добитник је и неколиких награда.
У представљању романа, поред аутора, учествују и проф. др Часлав Николић и Александар Б. Лаковић.

О светлости, о нежности - Нада Колунџија,клавир

Пијанисткиња Нада Колунџија ће и ове године поклонити Крагујевачкој публици још један интересантан концерт под називом " О светлости,онежности" Ова мини турнеја се реализује у сарадњи са Министарством културе и информисања и Музичким центром Крагујевац.На програму ће бити изведена дела домаћих композитора. Улаз је бесплатан

Представљање стваралаштва Синише Вуковића и Саше Љубичића

Синише Вуковић и Саша Љубичић представиће своје стваралаштво, при чему ће Вуковић ставити акценат на своје преводе Новог завета и Библије, док ће Љубичић говорити о својој последњој књизи SPLIT REALLITY.

,,Шарено дрво"

Представа инспирисана је еукалиптусом дугиних боја: дрветом чије је стабло толико разнобојно да делује као да је офарбано. Ова биљка својом лепотом као да спаја природу и уметност и подсећа нас на суштинску везу те две сфере које су традиционалним поделама неправдано раздвојене.

Личност и душа

Проф. др Светозар Ђ. Радишић рођен је 20. јуна 1949. године у Лесковцу. Основну школу похађао је у Брежицама (Словенија), Белој Цркви и Вршцу, где је и завршио (1964) и гимназију је (1968) завршио у Вршцу. Војну академију противваздушне одбране (1972) завршио је у Задру. Командно-штабну академију КоВ ЈНА (1983), последипломске студије (1990) и докторат о теми "Управљање системом за изградњу борбене готовости" завршио је (1994) у Центру високих војних школа ОС "Маршал Тито" (односно у Центру војних школа Војске Југославије) у Београду.

,,Ах, тај змај"

Садржај:

"Ово је бајка о краљу и краљици. Не, ово је бајка о принцези Клари и кувару Јови. Не, ово је бајка о чаробњаку који слави 999 рођендан. Ма, ово је бајка о једном змају ... ".
Ово је бајка о једном змају који није желео да једе принцезе.

Представљање књиге "Сећање једног авијатичара" Вељка Лековића

Књига "Сећања једног авијатичара" представља занимљиву визуру догађаја сагледану очима припадника авијације. Она је једна од издања објављених по Конкурсу који је расписала Установа културе "Кораци".У програму учествује аутор са гостима.

КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН

На овој манифестацији, коју организује Удружење Срба из Хрватске "Никола Тесла" представљају се већ афирмисани аутори, али и тек свршени академци са простора Српске Крајине.

Крагујевачки академски оркестар акордеониста ,гост концерта : Влатко Стефановски

Крагујевачки академски оркестар акордеониста наставља серију концерата који доносе иновације у музичком извођаштву . Крагујевачка публика ће на овом концерту имати прилике да чује класична дела у потпуно новом аранжману писаном за орекстар хармоника. Млади уметници на челу са диригентом проф. Предрагом Костовићем ће вас и на овом концерту фасцинирати виртуозношћу и музикалношћу . Као специјалан гост на овом концерту наступиће реномирани гитариста Влатко Стефановски који ће извести пар својих композиција заједно са Оркестом акордеониста. Улаз за овај концерт се наплаћује 1000 динара ,све информације везане за куповину карата можете добити на број телефона 034 334 264.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com