Календар свих културних дешавања у граду

Годишња изложба Сталне галерије антиратне дигиталне уметности

Стална галерија антиратне дигиталне уметности је наставак и проширење традиционалне мејл-арт изложбе која је себи поставила циљ да најупечатљивији датум у локалној историји, а то је 21. октобар држи као кључну тему, како по одашиљању антиратне поруке, тако и по артикулацији обе стране те наше велике историје, а то је како страдалнички, тако и ослободилачки карактер његов.

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

Изложба свећа и ручних радова младих без родитељског старања

Изложба фотографија „Тиха места“, Ивана Арсенијевића

ИванАрсенијевић рођен је 1972. године уКрагујевцу. Дипломирао на Академији уметности БК у Београду, одсек фотографијау класи професора Милана Алексића. Школу Југословенског института зановинарство у Београду, одсек ТВ продукција, завршио 1994. године. Тренутно напостдипломским студијама на Факултету организационих наука у Београду, смерОдноси с јавношћу и мултимедијалне комуникације. Ради као уредник ликовног ифилмског програма СКЦ Крагујевац.

Изложба „АКАДЕМИК МИХАИЛО ГАВРИЛОВИЋ: историчар, архивист и дипломата“

Изложба о животу и раду Михаила Гавриловића (1868, Алексинац – 1924, Лондон), значајног историчара, доктора наука са Сорбоне, првог српског архивисте, тј. првог челника новоосноване Државне архиве Србије (1900), професора Универзитета у Београду, угледног и утицајног српског (и југословенског) дипломате на Цетињу, у Ватикану и Лондону, правог члана Српске краљевске академије и председника српског Црвеног крста у Лондону.

Отварање изложбе подводне фотографије Владимира Младеновића и предавање на ту тему

Отварање изложбе подводне фотографије Владимира Младеновића и предавање на ту тему

"Crvene noći u gradu koji ne spava'', grafike Rodoljuba Karanovića, dvadeset godina posle NATO agresije, originalno su i autentično svedočenje umetnika.

Графике истакнутог уметника Родољуба Карановића, настале су као израз људског бунта, уметничке ангажованости и дубоке мисаоне контемплације над безумном НАТО агресијом, двадесет година после. Сведене на знаковну симболику и игру плошних равни, представе са акцентима црвене, оранж и жуте у контрасту са црном и белинама, аутентичан су и оригиналан траг сећања на конкретна дешавања и појаве, препознатљиве у нашем колективном памћењу, иако им је уметност дала одлике општег, универзалног, готово апстрактног.

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

Концерт Крагујевачког симфонијског оркестра

Крагујевачки симфонијски оркестар наставља традицију децембарских концерата којима испраћамо годину и успешну концертну сезону која је за нама. Очекује вас, као и увек ,програм који је пажљиво осмишљен. Публика ће уживати у извођењу најпознатијих дела Моцарта, Чајковског и Дворжака. У реализацију овог концерта ће бити укључени студенти ФИЛУМ-а са којим је Музички центар Крагујевац потписао уговор о сарадњи. Студентима који учествују на овом пројекту ће бити омогућено да свирају у професионалном оркестру и да на тај начин стекну неопходно искуство у оркестарском музицирању које је од велике важности у образовању сваког младог музичара. .На овај начин Музички центрар Крагујевац учествује у развоју и едукацији младих музичара и пружа им директну подршку.

ESTAM: Syrinx I Fatima Spar Quintet

СКЦ Крагујевац организује друго издање јединственог музичког фестивала – ESTAM world music festival – који ће се одржати 13. и 14. децембра у Књажевско-српском театру.
ЕСТАМ 2019 представља афирмисане извођаче европске сцене као и музичке великане домаћих простора.

ESTAM world music festival 13-14. 12. 2019.

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР У 20:00
УЛАЗНИЦЕ У ПРЕТПРОДАЈИ 600 ( ПОЈЕДИНАЧНА) И 1000 (КОМПЛЕТ)
У ПРОДАЈИ 800 (ПОЈЕДИНАЧНА) И 1400 (КОМПЛЕТ)

Концерт „Пабло Кенеди“

Концерт „Пабло Кенеди“

,,Лепотица и звер"

Сиже:
Једна од најпознатијих и најлепших бајки, најчешће драматизованих за потребе позоришних сцена. Класична прича о вечној борби добра и зла, препуна колорита - сликовности, обилно пратећа светлосним ефектима. Представа која сваком детету и посетиоцу обогаћује машту.

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ШИФ- Фестивал краткометражног филма

ESTAM: Elina Duni Trio I Boris Kovač NEW RITUAL QUARTET

СКЦ Крагујевац организује друго издање јединственог музичког фестивала – ESTAM world music festival – који ће се одржати 13. и 14. децембра у Књажевско-српском театру.
ЕСТАМ 2019 представља афирмисане извођаче европске сцене као и музичке великане домаћих простора.

DJ NIGHT- DJ Skalar

DJ NIGHT- DJ Skalar

Jazz Monday

Jazz Monday

II реприза - "Женидба и удадба"

„Женидба и удадба“ Јован Стерија Поповић Режија: Јана Маричић

Кинотека уторком - Darren Aronovsky, „Requiem for a dream“

Кинотека- Darren Aronovsky, „Requiem for a dream“

Отварање изложбе "Додир свиле" Весне В. Максимовић

Изложба Весне Максимовић обухвата њене радове на свили, те ће посетиоци имати прилику да виде разноврсне и интересантне мотиве, али и технике којима се ова уметница служи. .

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ,,ГОЛИ КРАЉ"

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ ,,ГОЛИ КРАЉ"

REGGE NIGHT

18.12. у 22ч- REGGE NIGHT

FUNKY NIGHT

FUNKY NIGHT

DJ NIGHT- DJ Acid

DJ NIGHT- DJ Acid

"Дневник једног лудака"

Николај Васиљевич Гогољ

ДНЕВНИК ЈЕДНОГ ЛУДАКА

DJ NIGHT- CD Ministar

DJ NIGHT- CD Ministar

Представљање књиге "Кад Атлас слегне раменима" Владимира Стефановића

Књига афоризама "Кад Атлас слегне раменима" Владимира Стефановића је дело штампано у оквиру Јавног конкурса за избор пројеката из области издаваштва Установе културе „Кораци“, а део је едиције "ТУП ТУП".

Промоција романа Милана Николића

Промоција романа Милана Николића

Представљање књиге "Беба" Милана Митровића

Роман "Беба" представља искрену причу о остварењу човекове жеље за потомством. Проткана хумором покреће најтежа питања о животу и прати тешку борбу човека и судбине.

"Пиџама за шесторо"

Марк Камолети

ПИЏАМА ЗА ШЕСТОРО

Кинотека- Darren Aronovsky, „Black swan“

Кинотека- Darren Aronovsky, „Black swan“

Отварање изложбе "Људи који су мењали Србију - проф. Јован Ђ. Мирковић - музички педагог, библиотекар, космополита, филантроп и задужбинар"

Оставштина двопредметног професора гимназије Јована Ђ. Мирковића представља богатство у историографском и културолошком смислу. Монографија коју прати изложба о Јовану Ђ. Мирковићу сагледава задужбинарство и доброчинство у првим деценијама XX века с једне и пружа могућност широј јавности да упозна личност Београђанина (по месту рођења) и грађанина света (по сопственом избору) који је живео у Панчеву, Берлину, Прагу, Алексинцу, Крагујевцу... са друге стране.

Концерт бенда „Zyrion“

Концерт бенда „Zyrion“

ДРУЖЕЊЕ СА ЧИТАОЦИМА

Сваке године Народна библиотека "Вук Караџић" у знак захвалности за преданост читању и посећивању културних манифестација награђује највредније. Ове године програм је подељен у две фазе. Од 18 сати ће бити реализован програм за најмлађе, а од 19 сати за старије.

Концерт Mushkalica Supernova band

Дан музичког центра 26.децембар ове године обележићемо концертом сјајног састава Mushkalica Supernova band. Уводимо вас у сам финиш године ,фином музиком и припремамо вас за новогодишње празнике. Овај састав ће вас одушевити избором композиција , арманжманима већ познатих композиција и новим звуком. Улаз је бесплатан

Концерт школе модерне музике „Октава“

https://www.facebook.com/Skola-moderne-muzike-Oktava-Kragujevac-157877584236154/

Il core vi dono Италијанскa оперa u срцу

Након успешног концерта "Вече Италијанске опере" имамо част да крагујевчанима приредимо пред нову годину још један концерт са најлепшим оперским аријама које изводе италијански уметници реномирани бас-баритон Габријел Рибис и Аријана Манганело, мецосопран и Јована Радовановић, клавир. Концерт који носи назив "Il core vi dono" -Италијанска опера у срцу се реализује уз помоћ Италијанског културног центра у Београду, као најава будуће сарадње са Музичким центром Крагујевац.  Ово је наш последњи концерт у овој календарској години. Дођите да заједно испратимо нашу успешну концертну сезону. Улаз је бесплатан.

Концерт- Ђорђе Миљеновић

Концерт- Ђорђе Миљеновић

Jazz Monday

Jazz Monday

Новогодишња журка, „Веселе 80е“

Новогодишња журка, „Веселе 80е“

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com