Календар свих културних дешавања у граду

Представа Савременог позоришта ,,Нација“

Представа "Нација" Савременог позоришта Крагујевац, професионалне сцене Дома омладине, по мотивима драме Семјуела Бекета "Чекајући Годоа".

Представа Савременог позоришта ,,Нација“

Представа "Нација" Савременог позоришта Крагујевац, професионалне сцене Дома омладине, по мотивима драме Семјуела Бекета "Чекајући Годоа".

Лимунација - Народно позориште Ниш

Лимунација није Сремчева прича о учитељу који долази у забито село пун готових фраза европске социјалдемократије и парола наше деветнаестовековне агитације и демагогије, већ Ковачевићева поразна слика наших нарави и обичаја који се простиру до данашњих дана. Будући да стално опада поверење у институције, нови народни трибуни имају циљ да народне жеље проведу у извршну власт. Они су ту да би некоме „улепшали дан“, како је то поручивао сугестивни херој у филму Прљави Хари.

ВЕЧЕ РУСКИХ ПЕСАМА И АРИЈА

Сопран Ксенија Миленковић и пијанисткиња Наталија Петровић публици ће се представити музиком руских аутора.

Отварање изложбе „Књига дежурстава“ Марије Коњикушић

Изложбу ће отворити Марија Бацкић, историчарка уметности.

„Радови Марије Коњикушић, младе уметнице и историчарке уметности из Београда, настали су као резултат трогодишњег узастопног учешћа у уметничкој колонији у селу Градац у Рашкој. Током летњег периода, колонија окупља уметнике различитих генерација и поетско-стваралачких опредељења са циљем да у специфичном стваралачком амбијенту – просторије сеоске основне школе – индивидуално и/или колективно реализују радове ослобођени строгог тематског оквира.

Кинотека уторком “Le havre”

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Аки Каурисмаки је редитељ коме смо посветили март месец.
Улаз на све пројекције је слободан.

„Кроки и пријатељи“

Кроки је крокодил, који живи у кућици на ивици шуме. Његови пријатељи Тине, зец, Мица, веверица, Павле, дивља свиња, и Урша, сова, често га посећују.
Кроки није обичан крокодил, он не воли пливање у реци, воли слаткише и чоколаду и сакупља старе ствари.
"Кроки и пријатељи“ је прича о пријатељству и односу према стварима и природи. Она открива нежне односе и искрена осећања. Видећемо како ће се Кроки осећати у тренутку када помисли да су пријатељи заборавили на његов рођендан.

Представљање књиге „Косовска крв" Пола Поланског

Пол Полански је светски песник америчког порекла, са шпанским држављанством и адресом у Србији. До сада је објавио 27 књига, од чега 18 песничких наслова. Рођен је 1942. Године у Ајови, од 1963. Године живи у Европи, а од 2006. године у Србији.

Црни дани

Сценски приказ поводом обележавања 20 година од НАТО агресије на СР Југославију.

„Идеална половина“

“Идеална половина” је урнебесна комедија о четворо људи који, у жељи да пронађу себе, свако у свом животном добу, упадају у неочекиване ситуације из којих морају да се чупају како знају и умеју.

„Шампиони“

„Шампиони“ су типичан “реунион” комад, слатко-горка трагикомична прича о неколико старих пријатеља, који при поновном окупљању и прослави кошаркашке титуле освојене у младости, откривају неке горке истине о себи и потезима које су вукли у прошлости.
Смештен у мали град у Србији данас, комад скенира и вивисецира наше друштво од деведесетих до данас.

ВИП Кинотека - Три карте за Холивуд

Овог месеца у оквиру пројекта Вип кинотека, биће приказан десети дигитално рестаурирани филм Три карте за Холивуд, филмско остварење из 1993. године у режији Божидара Николића у којем су запажене улоге остварили нека од највећих имена српске кинематографије. Три карте за Холивуд је носталгична прича и драматична комедија која се дешава у руралној Југославији у време Кубанске ракетне кризе из 1962. године. Прича о три дечака који су опчињени магијом седме уметности, одлучују да из своје забите варошице побегну, ништа мање, него право у Холивуд. У исто време локални полицајац еуфорично организује дочек Маршала Тита, председника државе, а његови „строго контролисани“ грађани под утиском драматичних догађаја око Кубе почињу да се деле на два табора, решена да истерају до краја оно што неће успети Хрушчову и Кенедију…

Отац

АУГУСТ СТРИНДБЕРГ

ОТАЦ

Режија Марко Мисирача

Француски филмски караван, циклус Комедије 29 - 30.03.2019.

Француски институт у Србији вам у овом првом тромесечју 2019. године представља нови циклус француских комедија које ће вам помоћи да уз осмех преживите крај зиме! Протагонисти одабраних филмова и њихова настојања да се извуку из необичних и тешких животних ситуација, одвешће вас далеко од свакодневице и добро вас насмејати! Француски филмски караван се одржава у више од четрдесет градова у Србији, а Француски институт са поносом истиче да ће компанија Млекопродукт бити партнер у 2019. години. Филмови ће бити приказани у Контакт галерији СКЦ-а, у петак и суботу, 29 и 30. марта 2019. у терминима од 19 и 21ч. Улаз на све филмове је слободан.

Концерт бенда „ZAA“

Концертом крушевачког бенда ZAA наставља се овогодишња Арсенализација, серија концерта који најављују Арсенал фест. Циљ програма је даља популаризација “Арсенал фест-а“, који је по свим досадашњим показатељима оцењен као главни културни догађај у Kрагујевцу и један од најважнијих у Србији, али и анимирање циљних група посетилаца, а пре свега младих људи из Kрагујевца и ширег региона.

Улаз слободан.

„Црвенкапа и збуњени вук“

Ова весела савремена бајка је прича у којој је све изокренуто у односу на сарджај познате бајке "Црвенкапа". Сновиђење несташног и радозналог дечака Вучка уводи нас у причу о вуку, "звери" која је представљена као несрећно, запостављено и прогањано биће. Он је у првом делу бајке заиста збуњен, јер је нашао себе у улози Вука. Он конструише околности о којима прича (да је дошао из зоолошког врта) и труди се да та његова прича буде уверљива, као уосталом и свако казивање које је у реалности мање вероватно.

Представа Драмског студија „Creeps“

Позоришна представа "Creeps" по тексту Lutz Hubnera, у режији Братислава Јанковића. У представи играју: Јелена Анђелковић, Милица Јововић, Милица Вранеш и Нађа Петухов.
Костим: Ана Колбјанова
Графичко обликовање: Дејан Петровић
Улаз: 100дин

НЕГРИ или Љубов ко сочеловеком својим

НАЂЕНО У ПРЕВОДУ
Овај комад,написан 1821. године, изводи се први пут. Можда су Јоакимовим саљудима теме колонијализма, империјализма и ропства биле далеке и апстрактне; сам термин негри аутор објашњава читаоцима, као да га, заправо, уводи у српски језик. Данас је, међутим, јасно да комплексни односи Истока и Запада (еуфемизам за дугу историју тлачења, лицемерја и страха) итекако утичу на живот сваког становника планете. Мада кажу да је ропство искорењена појава, још увек виђамо односе засноване на експлоатацији и репресији, или чак активно учествујемо у њима: у својој држави, на радним местима (у позориштима као и у фабрикама), најзад у породицама, основним ћелијама патријархалног друштва.

Промоција романа „Први чин“, Александра Бећића

У понедељак, 01.априла у 20 часова , у Галерији Дома омладине, одржаће се промоција романа "Први чин", Чачанина, писца, публицисте и дугогодишњег новинара Александра Бећића. Kњигу је објавила све популарнија београдска издавачка кућа “Амонит“.

Кинотека уторком „Everything you always wanted to know about sex, but were afraid to ask“, Вуди Ален

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Месец април посветили смо редитељу Вудију Алену. Улаз на све пројекције је слободан.

Блуз викенд, у сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу. Предавање о блуз музици, школа модерне музике „Октава“

У сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу, 04.априла, у Галерији Дома омладине одржаће се предавање о блуз музици и концерт Школе модерне музике "Октава". Улаз је слободан.

Блуз викенд, у сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу. Концерт „Мирко Томић блуз бенд“

У сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу, 05.априла у Галериј Дома омладине одржаће се концерт бенда „Мирко Томић блуз бенд“. Улаз је слободан.

Блуз викенд, у сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу. Концерт „Nenad Zlatanovic - Mr Swagger (Texas flood) i Petar Miladinovic - Pera Joe”

У сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу, 06.априла у Галерији Дома омладине концерт ће одржати „ Nenad Zlatanovic - Mr Swagger (Texas flood) i Petar Miladinovic - Pera Joe”. Улаз је слободан.

Кинотека уторком „Annie Hall”, Вуди Ален

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Месец април посветили смо редитељу Вудију Алену. Улаз на све пројекције је слободан.

Јуриј Шишкин хармоника

Јуриј Васиљевич Шишкин рођен је 24.08.1963. године у Азову (Ростовска област) и заслужни је уметник Русије, лауреат међународних такмичења и солиста Ростовске државне филхармоније.

Концерт бенда „E-play“

Концертом бенда „E-play“ наставља се овогодишња Арсенализација, серија концерта који најављују Арсенал фест. Циљ програма је даља популаризација “Арсенал фест-а“, који је по свим досадашњим показатељима оцењен као главни културни догађај у Kрагујевцу и један од најважнијих у Србији, али и анимирање циљних група посетилаца, а пре свега младих људи из Kрагујевца и ширег региона.

Концерт Nick Z Marino

Nick Z Marino (NZM Band) по први пут на нашим просторима! Један од најбољих Powr Metal певача и клавијатуриста из USA нам долази у Србију!

Концерт пијанисте Лукаша Крупинског - Шопен фест

ЛУКАШ КРУПИНСКИ (Пољска)
Пољски пијаниста победник је 7. Међународног пијанистичког такмичења у Сан Марину и добитник свих награда на такмичењу - Награда публике, Награда музичке критике и Награда за оркестар 2016. године.

Кинотека уторком „Hannah and her sisters“ Вуди Ален

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Месец април посветили смо редитељу Вудију Алену. Улаз на све пројекције је слободан.

Концерт бенда „Гужва у шеснестерцу“

Концертом бенда "Гужва у шеснаестерцу" наставља се овогодишња Арсенализација, серија концерта који најављују Арсенал фест. Циљ програма је даља популаризација “Арсенал фест-а“, који је по свим досадашњим показатељима оцењен као главни културни догађај у Kрагујевцу и један од најважнијих у Србији, али и анимирање циљних група посетилаца, а пре свега младих људи из Kрагујевца и ширег региона.
Улаз слободан.

Представа Драмског студија „Creeps”

Позоришна представа "Creeps" по тексту Lutz Hubnera, у режији Братислава Јанковића.
У представи играју: Јелена Анђелковић, Милица Јововић, Милица Вранеш и Нађа Петухов.
Kостим: Анна Kолбјанова
Графичко обликовање: Дејан Петровић
Улаз: 100 дин.

Кинотека уторком „Vicky, Cristina, Barselona", Вуди Ален

Посетиоци Дома омладине сваког уторка могу да присуствују пројекцији и разговору о приказаном филму. Месец април посветили смо редитељу Вудију Алену. Улаз на све пројекције је слободан.

Концерт пијанисте Небојше Максимовића

На априлском концерту сезоне Convivium Musicum '19, крагујевачка публика ће имати прилику да чује истакнутог домаћег пијанисту Небојшу Максимовића.

Концерт школе модерне музике „Октава“

Школа у којој ћете научити шта је музика, у којој ћете научити да свирате и која ће промовисати ваш рад, посвећеност и таленат.

Представа Савременог позоришта „Нација“

Представа "Нација" , Савременог позоришта Крагујевац, професионалне сцене Дома омладине, по мотивима драме Семјуела Бекета "Чекајући Годоа".

Концерт Мико Лукоме - хармоника

Мајски концерт сезоне Convivium Musicum '19 резервисан је за крагујевчанима добро познат и вољен звук хармонике. У Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у понедељак 20. маја, наступиће фински уметник Мико Луома.

Изложба уља крагујевачког сликара Милоша Сарића

Крагујевачки сликар Милош Сарић, новим циклусом слика које ће бити изложене у Малом ликовном салону Народног музеја, излази из устаљених оквира, што се мотива тиче. У основи његовог ликовног израза и даље је експресионизам, али је уместо урбаних целина, које су предходно биле у средишту његове пажње, морско пространство постало предмет његових интересовања, Уметник нам се приказује као сликар атмосфере, док на уљима велича моћ и снагу природе. Сам мотив и приступ теми, буде сећање на старе мајсторе и позивају на поређење са њима.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com