Календар свих културних дешавања у граду

Француски филмски караван циклус – Глумице

Роми Шнајдер и Жана Моро – две готово митске личности француског филма, талентоване и карактерне жене. Роми Шнајдер, дуго заробљена у симпатичној слици личности Сиси који ју је открио, има иза себе обимну филмографију која садржи неке од важних француских филмова. Након 35 година од њене трагичне смрти у 42 години, она заузима значајно место у француским срцима и остаје упамћена по професионалности и вишеструком таленту...

БОЛНИЦА СТОБАРТ – промоција књиге

О раду болнице Стобарт најдетаљније и најобимније сведочанство оставила је сама Мејбел Стобарт у књизи објављеној већ 1916, под насловом "Пламени мач у Србији и другде" (на српском, у издању Прометеја и РТС-а, 2016). То је сведочанство нескривено ангажовано на циљу да Британцима пружи што тачнији увид у ратне прилике у Србији и да подстакне на даљу помоћ српском народу.

Концерт - Мина Мијовић клавир и Александар Стојић гитара

Концерт - Мина Мијовић клавир и Александар Стојић гитара

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ

27. интернационални фестивал уметника хармонике

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ - ОТВАРАЊЕ

15.11. Отварање – Крагујевачки академски оркестар акордеониста 

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ - 16.11.2018.

16.11. Мариа Зубименди (Шпанија) 1. место на такмичењу у Арасатеу (Шпанија) 2017.

Концерт Nordic Jazz Experience

Концерт Nordic Jazz Experience

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 16.11.2018.

16.11. Мариа Зубименди (Шпанија) 1. место на такмичењу у Арасатеу (Шпанија) 2017.

Концерт група "Врљика" и "Јорговани"

Јорговани и Врљика после две и по године поново заједно свирају у Kрагујевцу.

„Храбри оловни војник“

На свој рођендан, дечак добија комплет од 12 оловних војника. Али један је био фаличан, недостајала му је нога. Тај војник је стављен на сто, поред папирног замка са папирним фигурицама, међу којима беше и играчка балерина са подигнутом ногом. Њена нога беше толико подигнута у вис да је оловни војник није одмах уочио и мислио је да ни она нема ногу. И тако се оловни војник заљубио у њу...

„Витез библиотекар“ Машa Мехмедовићa, документарни филм и разговор са аутором

"Необичан витез – самопрозвани витез библиотекар који је самоиницијативно то одлучио бити, неуморно трчкара од библиотеке кроз врлети и беспућа до човека, ма где он био, он долази како би му уручио потребну књигу. Његова је мисија утицати на развој свести о значају библиотека, књига, читања… тај прилично шашави (?) човек, уједно и аутор овог документарца, притом не мари да ли ће његов напор бити узалудан, јер зна да је оно за шта се бори само по себи вредно напора. Нарочиту снагу дају му саговорници које открива на најразличитијим местима; њихове речи су му додатни ветар у леђа; те се здруженом снагом витешке акције и тих бритких речи настоје превладати врлети и беспућа у које је босанскохерцеговачко библиотекарство запало..."

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 17.11.2018.

17.11. Давид Ридц (Пољска) 2. место на такмичењу у Клингенталу (Немачка) 2018.

НОВА НАДА: Савремена српска анимација

После храброг и скромног, али за српску сцену великог успеха дугометражног анимираног филма „Technotise – Edit i ja“ Алексе Гајића и његовог тима, 2009. године, чинило се да ће се анимација у Србији и даље развијати и да ће се ствари променити заувек. Нажалост, то се није догодило. Два фестивала фокусирана само на анимацију, „Балканима" и „Аниманима", тих година борили су се за афирмацију, као и за нове учеснике и занимљиве пројекте. Нова нада појавила се 2013. године када је кратка анимација „Rabbitland“ Ане Недељковић и Николе Мајдака Млађег освојила награду у категорији Генерација 14+ на познатом фестивалу „Берлинале". Од тада, ствари крећу набоље. Филмски центар Србије установио је финансирање отворених позива за продукцију кратких анимираних филмова и отвара врата свима који желе да допринесу новој слици српске анимационе сцене. „Балканима" ће након свог 15. издања наставити да се бори, не само за српску анимацију, већ и анимацију на целом Балкану.

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 19.11.2018.

19.11. Никита Власов (Русија) 1. место на Светском Трофеју 2017.

Кинотека уторком - "Догвил"

Едукативни филмски програм Дома омладине „Кинотека уторком“ намењен је развоју филмске публике у Крагујевцу. Новембар месец посвећен је редитељу Lars von Trier-у.
Улаз на све пројекције је слободан.

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 20.11.2018.

20.11. Владимир Ступњиков (Русија) 1. место на Светском Купу 2017.

Концерт ансамбла Камерна банда

КАМЕРНА БАНДА је назив музичког ансамбла, где се архаични термин банда користи као ехо давног ансамбла из града Крагујевца – Књажевско- српске банде, кнеза Милоша Обреновића, која је под вођством Ј. Шлезингера 1831. године означила почетак модерне музичке и грађанске културе у Србији.

Изложба „Осињак“ – Лазара Димитријевића

Изложбу ће отворити Александра Димитријевић, историчарка уметности.

„Кроки и пријатељи“

Свих ових година, колико постоји ПЗД, баш после сваке представе бар једно дете из публике пожелело је да се нађе на сцени током извођења или одмах по завршетку... Сада имамо представу у којој су посетиоци ту, тик уз нас...

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 21.11.2018.

21.11. Нежа Торкар (Словенија) 1. место на такмичењу у Арасатеу (Шпанија) 2017.

Концерт Барбаре Муњас

Барбара Муњас након успешне регионалне турнеје, у Крагујевцу представља свој нови пројекат "Calligraphy".

Разговор о књизи „Раднички штрајкови и транзиција у Србији 1990-2015“, Наде Новаковић

Ова књига је резултат рада на пројектима "Labour Organizing in Serbia" фондације Роза Луксембург Штифтунг за Југоисточну Европу и "Структурне друштвене и историјске промене српског друштва у контексту европских интеграција и глобализације" подржаним од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а који се реализују у Институту друштвених наука у Београду.

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 22.11.2018.

22.11. Артур Адршин (Русија) 1. место на такмичењу у Кастелфидарду (Италија) 2017.

Предавање о реге музици

У четвртак, 22.11. 2018. године са почетком у 20 часова, у Галерији Дома омладине биће одржано предавање о реге музици.
Предавач: Вишња Милосављевић, школа модерне музике "Октава"

27. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ УМЕТНИКА ХАРМОНИКЕ – 23.11.2018.

23.11. Трио ШАРМ (Русија) 1. место на Светском купу 2017.

Представљање велике едиције СРБИЈА 1914-1918

У промоцији велиеј едиције у којој је писано о Првом светском рату

СЕЋАЊЕ НА СОЊУ

КОНЦЕРТ ВЕЛИКОГ НАРОДНОГ ОРКЕСТРА И ВОКАЛНИХ СОЛИСТА "АБРАШЕВИЋА" СА ГОСТИМА, ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ СМРТИ ДР СОЊЕ ПЕРИШИЋ

Концерт групе "Void Inn"

Void Inn je хард рок метал бенд формиран 2010.године у Лос Анђелесу. Бенд можете препознати по жестоким рифовима, непарним ритмовима, виртуозним гитарским деоницама и јединственом вокалу великог распона тонова и широког спектра боја.

„Вања“

По мотивима Кобија Јамаде...

Представа Драмског студија Дома омладине "Creeps"

Позоришна представа "Creeps" по тексту Lutz Hubnera, у режији Братислава Јанковића. У представи играју Реља Марковић, Јелена Анђелковић, Милица Јововић, Милица Вранеш и Нађа Петухов.
Костим: Anna Kolbjanova
Графичко обликовање: Дејан Петровић

Концерт фолклора АФА Светозар Марковић - „Традиција у покрету“

Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић представиће се крагујевачкој публици на концерту фолклора који ће се одржати 25. новембра у Књажевско-српском театру са почетком у 19:00. Као вишедеценијски чувари традиционалног и културног наслеђа наше земље, успели смо да створимо и сачувамо богат фонд народних игара и песама, а биће нам велико задовољство да их на концерту поделимо са вама. На концерту ће учествовати извођачки ансамбли - Први и Други, а уз пратњу Народног оркестра Светозар Марковић.

СА ОПЛЕНЦА КЛИКНУ ВИЛА

КОНЦЕРТ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ПЕСМЕ И МУЗИКЕ ПЕВАЧКЕ ГРУПЕ "АРХАИКА" ЦЗНТК "АБРАШЕВИЋ" СА ГОСТИМА

Вип Кинотека – пројекција филма „Петријин венац"

У оквиру пројекта „Вип кинотека“ овог месеца на програму је дигитално рестаурисана копија чувеног филма Срђана Карановића „Петријин венац“ из 1980. године.

Кинотека уторком - "Меланхолија"

Едукативни филмски програм Дома омладине „Кинотека уторком“ намењен је развоју филмске публике у Крагујевцу. Новембар месец посвећен је редитељу Lars von Trier-у.
Улаз на све пројекције је слободан.

„Ах, тај змај“

„Ах, тај змај“

ПУСТОЛОВИНЕ БАЧКОГ ОПСЕНАРА – Мирко Демић

У роману "Пустоловине бачког опсенара" наратор, педесетогодишњи отправник возова, бави се реконструкцијом животописа могућег претка Димитрија Вујића, главног јунака ове приповести, необичног човека, пустолова, каријеристе и лажова с половине 18. века.

Концерт школе модерне музике "Октава"

Школа у којој ћете научити шта је музика, у којој ћете научити да свирате и која ће промовисати ваш рад, посвећеност и таленат.
Улаз је слободан.

Концерт групе "Бвана из лагуне"

Хип-хоп каријеру започео је 2000. године, као члан групе LNG (Litle Nasty Gremlins), а након њеног расформирања, Бвана започиње соло каријеру објављивањем песме Ја сам Бвана и почиње активно да сарађује са репером Ђусом као један од чланова његовог 93 Фу Круа и гостује на његовом првом соло албуму Хипхопиум вол.1.

Концерт бенда "Ником ништа"

Главна журка поводом изласка првог албума бенда Ником Ништа десиће се у крагујевачком Дому Омладине 1. децембра са почетком у 22часа. Улаз је слободан, а гости на промоцији ће бити сјајан млади бенд из Ниша, Мајдан

Отварање изложбе фотографија "Кнић и Гружа кроз објекте"

Изложба "Кнић и Гружа кроз објекте" настала је као плод сарадње Фото клуба „Крагујевац“ и Туристичке организације општине Кнић, а као логичан наставак фото сафарија „Гружа-Борач-Кнић“ који је први пут организован прошле године, када је отворена и прва изложба фотографија.

Крагујевачки филмски фестивал

Интернационални фестивал независног филма, први такве врсте, одржава се трећи пут ове године. Од 81 пријављеног филма, биће приказано 12. Фестивал је ревијалног карактера, а гост ће ове године бити Keishi Suenaga јапански редитељ који учествује кратким филмом "Тачка нишана".

Крагујевачки филмски фестивал

Интернационални фестивал независног филма, први такве врсте, одржава се трећи пут ове године. Од 81 пријављеног филма, биће приказано 12. Фестивал је ревијалног карактера, а гост ће ове године бити Keishi Suenaga јапански редитељ који учествује кратким филмом "Тачка нишана".

Концерт бенда "SickSoul"

SickSoul су бенд из Шапца, представници crossover/hip-hop звука, сачињен од искусних музичара који иза себе имају доста ангажмана у жанровски различитим бендовима: Eleven, Siempre Peligroso, Midgard, Psybox, Dobro Polje.

Отварање изложбе слика Милице Радовић

Радови Милице Радовић баве се интимном, једноставном и препознатљивом темом – пејзажом. Сликарство ове уметнице окренуто је природи и њеном унутрашњем доживљају те реалности. Сликати природу, за уметницу, не значи копирати предмет, већ реализовати своја осећања. Унутрашњи доживљај сликаног пејзажа изражен је јаком, густом и интензивном бојом. Боја, као средство израза, за уметницу представља одређено хтење, оно што види у природи, не само као средство обојености неког објекта, већ као вид комуникације вишег реда.

АБРАШЕВИЋ У НОВОМ ВЕКУ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ РАДА, УМЕТНИЧКИХ ДОСТИГНУЋА И НАГРАДА ЦЕНТРА У ПРОТЕКЛИХ 18 ГОДИНА НОВОГ ВЕКА.

Кинотека уторком - "Битлђус"

Едукативни филмски програм Дома омладине „Кинотека уторком“ намењен је развоју филмске публике у Крагујевцу. Децембар месец посвећен је редитељу Tim Barton-у.
Улаз на све пројекције је слободан.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ СРБИЈЕ

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ИНСТРУМЕНАТА СРБИЈЕ КРОЗ ПРИКАЗ И ПРЕДАВАЊЕ ЖИВОЈИНА МИЉКОВИЋА

Концерт Школе модерне музике "Октава"

Школа у којој ћете научити шта је музика, у којој ћете научити да свирате и која ће промовисати ваш рад, посвећеност и таленат. Улаз је слободан.

Концерт Крагујевачког симфонијског оркестра

Крагујевачки симфонијски оркестар један је од најзначајнијих уметничких пројеката покренутих у Крагујевцу. Овај својеврсни подвиг, окупио је професионалце из најзначајнијих градских институција за музичку уметност, у заједничкој тежњи да Крагујевац, као град у ком је основан први званични оркестар у Србији, напокон добије симфонијски оркестар. 

ДЕЧЈИ ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ МЛАЂИХ АНСАМБАЛА НАРОДНИХ ПЕСАМА И ИГАРА ЦЕНТРА (ПРЕДСТАВЉАЈУ СЕ ЧЛАНОВИ ЦЕНТРА, ОД ШКОЛЕ НАРОДНИХ ИГАРА ДО ОМЛАДИНСКОГ АНСАМБЛА)

ЗАВРШНИ ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ

ЗАВРШНИ КОНЦЕРТ ПРВОГ ИЗВОЂАЧКОГ АНСАМБЛА ЦЕНТРА СА ВЕЛИКИМ НАРОДНИМ ОРКЕСТРОМ

Представа Драмског студија Дома омладине "Creeps"

Позоришна представа "Creeps" по тексту Lutz Hubnera, у режији Братислава Јанковића. У представи играју Реља Марковић, Јелена Анђелковић, Милица Јововић, Милица Вранеш и Нађа Петухов.
Костим: Anna Kolbjanova
Графичко обликовање: Дејан Петровић

Кинотека уторком - "Едвард Маказоруки"

Едукативни филмски програм Дома омладине „Кинотека уторком“ намењен је развоју филмске публике у Крагујевцу. Децембар месец посвећен је редитељу Tim Burton-у.
Улаз на све пројекције је слободан.

Концерт групе "Motorcharge"

Промоција истоименог албума "Motorcharge" пред домаћом публиком у Дому Омладине!
Поред групе "Motorcharge", наступиће и групe "Revolution" и "Neters Shrine". Три сјајна ауторска бенда, гомила merch-а и загарантована забава.

Кинотека уторком - "Ед Вуд"

Едукативни филмски програм Дома омладине „Кинотека уторком“ намењен је развоју филмске публике у Крагујевцу. Децембар месец посвећен је редитељу Tim Burton-у.
Улаз на све пројекције је слободан.

СТЕФАН МИЛЕНКОВИЋ ПРЕД КРАГУЈЕВАЧКОМ ПУБЛИКОМ

 

Публика ће у оквиру концертне сезоне 2018. бити награђена концертом који Музички центар припрема за крај календарске године.

Концерт виолинисте Стефана Миленковића

Концертна сезона 2018 Музичког центра Крагујевац биће обогаћена на дан ове установе 26.децембра 2018 концертом реномираног светског виолинисте Стефана Миленковића. Карте по цени од 1000 динара ускоро ће бити пуштене у продају. Накнадно ћемо објавити места продаје карата.

Предавање о џез музици

У четвртак, 27.12. 2018. године са почетком у 20:30 часова, у Галерији Дома омладине биће одржано предавање о џез музици.
Предавач: Вишња Милосављевић, школа модерне музике "Октава"

Џез викенд - у сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу

У сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу, 28.децембра са почетком у 21 час, у Галерији Дома омладине наступиће џез дует Pulus Lupus.

Џез викенд - у сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу

У сусрет Шумадијском блуз и џез фестивалу, 29.децембра са почетком у 21 час, у Галерији Дома омладине наступиће џез квартет Christmas Jazz.
Ива Пауновић-вокал
Аца Пејчић-клавир
Иван Станковић-контрабас
Никола Радојичић-бубањ

Новогодишња дневна журка

Дом омладине и ове године организује Новогодишњу дневну журку. Традиционално, наступиће бенд "Веселе 80-е" , а поред њих и бенд "Rumble".

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com