Изложбе

Отварање изложбе фотографија „Дом омладине“, Предрага Цилета Михајловића

ПРОГРАМ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ДОМА ОМЛАДИНЕ
Изложба фотографија из историје Дома омладине Крагујевац

Изложба цртежа, слика и скулптура Душка Јовића

Народни музеј Крагујевац организује изложбу аутора Душка Јовића, уметника из Крагујевца, под називом „Сублимације.“ Биће изложене слике,цртеже и скулптуре – објекти настајали највећим делиом током 2019. године. Изложба ће бити отворена у Галерији Народног музеја Крагујевац у уторак, 1. октобра 2019. године у 19 сати.

Objects of desire Иван Шуковић

Objects of desire покушава да реконструише информације о непосредној прошлости које се третирају као део сопственог сећања, а преузимају посредством приче или помоћу архивске грађе. Изложбу чини серија рељефа насталих по узору на фотографије из породичне збирке која је селектована и презентована као друга целина поставке. Objects of desire наглашава питање архивске грађе и њене везе с реалношћу, региструје интимно памц́ење које произилази укрштањем архиве и меморије као концепта. Фотографије се у овом раду не успостављају као посебани објекати, већ је сам садржај на њима предмет жеље и недостајања.

"Сучељавања" Вељко Вучковић

ВЕЉКО ВУЧКОВИЋ

Рођен 1994. године у Горњем Милановцу. Завршио мастер студије примењеног сликарства на Факултету примењених уметности у Београду у класи професора Николе Божовића. На истом факултету је тренутно студент друге године докторских студија. Учествовао на седамдесет колективних изложби у земљи и иностранству и једанаест пута излагао самосталнo. Добитник награде Момчило Мома Марковић за најбољи цртеж малог формата, треће награде Ниш Арт Фондације и похвале жирија на 14. Међународном бијеналу уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

Изложба Салона антиратне карикатуре "Крагујевац 2019"

Право на мир, слободу и срећу
Српско историјско памћење наводи да су људи које су рат, прогон, зулум, велике епидемије или неке друге недаће натерали да напусте свој дом и огњиште, са собом обавезно поносили кућни басамак, степеник пред улазним вратима, као памћење и могући темељ новог дома.

Годишња изложба Сталне галерије антиратне дигиталне уметности

Стална галерија антиратне дигиталне уметности је наставак и проширење традиционалне мејл-арт изложбе која је себи поставила циљ да најупечатљивији датум у локалној историји, а то је 21. октобар држи као кључну тему, како по одашиљању антиратне поруке, тако и по артикулацији обе стране те наше велике историје, а то је како страдалнички, тако и ослободилачки карактер његов.

„Српски новац од 13. до 21. века“

Поводом одржавања "Октобарских свечаности" у Крагујевцу, Народна банка Србије ће од 25.10 - 18.11.2019. године гостовати у Народном музеју Крагујевац, у кнез Михаиловом конаку са изложбом "Српски новац од 13. до 21. века". Посетиоци ће захваљујући монетарном приказу историје Србије, бити сведоци бурних дешавања и узајамног прожимања различитих цивилизација и култура из којих су настајали аутохтони изрази који говоре о нашем идентитету и припадности.

Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи-Из рукописног архива Оскара Давича

Библиотека шабачка је поводом обележавања 110 година од рођења и 30 година од смрти Шапчанина Оскара Давича припремила изложбу „Бесмртност ћу целу да дам за коначност једне речи“. Њена ауторка мр Соња Бокун Ђинић, а у осмишљавању поставке учествовали су и уметници из групе Комбинарт. Приказани рукописи сведоче о песниковом књижевном раду од педесетих до краја седамдесетих година прошлог века.

КРАЈИШКИ ЛИКОВНИ САЛОН

На овој манифестацији, коју организује Удружење Срба из Хрватске "Никола Тесла" представљају се већ афирмисани аутори, али и тек свршени академци са простора Српске Крајине.

Информације

Адреса интернет редакције:
Др Зорана Ђинђића 10/3
34000 Крагујевац
Србија

Телефон: 034/208-874 
Електронска пошта: urednik@kulturakg.com