ОКТОХ, Градски камерни хор ,,Лицеум" и Крагујевачко певачко друштво

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

др Милоје Милојевић
ОПЕЛО
у де-молу за три једнака гласа
оп.43
Посвећено хору Гимназије Краља Александра I у Београду
[скраћена верзија]

1. Свјати Боже
2. Њест свјат
3. Житејскоје море
4. Со свјатими
5. Дуси и души I
6. Бога человјеком
7. Вјечнаја памјат

Градски камерни хор Лицеум (Крагујевац, Србија) основан је 1990. године на иницијативу Друштва за препород крагујевачке културе, од стране Скупштине општине града Крагујевца и Универзитета у Крагујевцу, са циљем да обнови и унапреди једноиповековну традицију хорског певања у Крагујевцу, некадашњој престоници Србије. Од 2011. године, Лицеум ради у оквиру Музичког центра Крагујевац.
Током готово двадесет пет година свога рада, АКХ Лицеум је остварио преко пет стотина концертних наступа у Kрагујевцу, земљи и иностранству (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Мађарска, Македонија, Мексико, Пољска, Румунија, Русија, Словачка, Турска, Чешка, Шпанија), укључујући готово све најважније музичке фестивале у земљи и многе међународне хорске фестивале широм света.
Хор је наступио и у неколико десетина радио и ТВ емисија на Радио-телевизији Србије и неколико других радио и ТВ станица. На XV, XVI и XVIII Југословенским хорским свечаностима (1994, 1996. и 2000. године) у Нишу хор је добио награду за најбоља извођења дела савремених композитора.
Хор је био финалиста XVIII међународног такмичења Бела Барток у Дебрецену (Мађарска) 1998. године. На XI међународном такмичењу Трнавски хорски дани у Трнави (Словачка) 1999. године хор је добио трећу награду у обе такмичарске категорије – категорији световне и категорији духовне музике. На 24. међународном фестивалу Дани црквене музике у Хајнувки (Пољска), 2005. године, хор је добио прву награду у престижној категорији академских хорова. На 12. међународном такмичењу академских хорова у Банској Бистрици (Словачка), 2007. године, хор је добио златну медаљу у категорији камерних хорова и сребрну медаљу у категорији мешовитих хорова. Исте године, Лицеум је постао победник традиционалног међународног натпевавања хорова на 42. Мокрањчевим данима у Неготину (Србија), септембра 2007. године.
Хор је 1994. године добио највеће признање града Крагујевца, Октобарску награду. Академски камерни хор Лицеум је иницијатор, организатор и учесник свих досадашњих сесија летњег Међународног фестивала камерних хорова, који се одржава од 1995. године.
У оквиру уметничке активности хора Лицеум посебно се истичу концептуално осмишљени целовечерњи програми, од којих је већина имала и одлике мултимедијалних.


ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

1. Оче наш – М. Стевановић
2. Тебе појем – Д. Бортњански
3. Богородице дјево – М. Говедарица
4. Воскресеније Христово видјевше – С. Божић
5. Триптих – М. Десница

Крагујевачко певачко друштво се, као млад, али професионално веома зрео хор, квалитетом наметнуо музичкој уметничкој сцени града као један од најзанимљивијих новитета. Хор је основан 2014. године, а чланови хора су љубитељи хорске музике. Брзо су се доказали бројним наступима, концертима и наградама. Неки од најзапаженијих били су на крагујевачком ОКТОХ-у, на такмичењу Хорови међу фрескама, на ком освајају прву награду „Војислав Илић”, у Белорусији на Међународном православном хорском фестивалу Каложска Благовест, у граду Гродно, где 2017. освајају треће место. Веома промишљено и сигурно раде на себи и својој жељи да допринесу културном животу града Крагујевца, али и читавог региона. Њихов наступ са Крагујевачким оркестром, на ком је изведен Моцартов Реквијем, 2016. године, проглашен је културним догађајем године, а свакако је био и најпосећенији.
Чланови хора су млади ентузијасти са снажном жељом да допринесу разноврсности културног живота свог града, али и да својим ангажовањем утичу на децентрализацију културне и уметничке сцене Србије. Они активно „коментаришу” тренутно стање културе и уметности и јасно указују на проблеме које је потребно решити. Иновативност Крагујевачког певачког друштва у приступу организовању концерата огледа се у измештању концертних програма ван стандардних оквира и концертних сала на које је публика навикла, попут концерта у холу Друге крагујевачке гимназије, који је за потребе извођења Моцартовог Реквијема добио сасвим нов визуелни идентитет, или имагинарне концертне сале у коју су чланови овог хора увели публику програмом концерта ,,Самер тајм“. Негују сарадњу са другим ансамблима, и кроз размену креативних идеја и искустава обогаћују свој репертоар.
Принцип рада Крагујевачког певачког друштва ослања се на основе које су у Крагујевцу 30-их година 19. века, на самом почетку развоја његовог музичког живота, ентузијастички постављала певачка друштва, састављена од судија, професора, радника Војнотехничког завода и свих оних који су ту позитивну музичку мисао ширили у својој средини.

Уметнички руководилац хора је Ђорђе Цатић. Основно и средње музичко образовање стекао је у Крагујевцу, а високо на Факултету музичке уметности у Скопљу. Дириговање је учио код професора Богољуба Димића,
а на факултету су му предавали проф. Драган Скуплевски и Саша Николовски. Данас ради као професор солфеђа и теорије музике у Музичкој школи „Др Милоје Милојевић” у Крагујевцу. Са школским хором инструменталног одсека освојио је више златних и сребрних медаља на такмичењима у Србији и Републици Српској. Био је певач и асистент диригента професора Милоја Николића у Градском камерном хору Лицеум.