ОКТОХ, Кипарски симфонијски оркестар

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА

F. Mendelssohn: The Hebrides Overture
Tasos Stylianou: Green Line (Serbian premiere)
Intermission
F. Mendelssohn: Symphony no.1 in C minor, op. 11
Conductor: Jens Georg Bachmann

Основан од стране Кипарске Владе 1987. године као тада једини професионални симфонијски ансамбл у земљи, Кипарски симфонијски оркестар брзо је израстао у модеран, динамичан оркестар који има важно место у музичком животу острва.
Истовремено, то је национални симбол који представља Кипар у Европи и свету. Оркестар за све Кипране реализује различите програме – редовне вечерње концерате, образовне и породичне концерте, као и концерте камерне музике. Годишње оствари близу стотину наступа у целој земљи. Оркестар изводи разноврсне музичке жанрове и стално шири репертоар, који чине велика класична ремек-дела свих периода, оперска и балетска музика, оркестрска музика, филмска музика, музика из мјузикла, џез композиције, народне песме итд. Стално тежи уметничкој изврсности и настоји да осмисли иновативне уметничке програме.
Кипарском симфонисјком оркестру важно је да буде део живота заједнице, да промовише кипарско музичко стваралаштво и кипарске солисте, да сарађује с државним и приватним институцијама, а такође је и домаћин уметницима међународног угледа. Редовно учествује на годишњем Интернационалном фестивалу Кипра и Фестивалу Пафос Афродита.
У оквиру своје међународне промоције, оркестар је гостовао много пута у иностранству (Грчка, Немачка, Данска, Бугарска, Француска, Малта, Велика Британија). У циљу шире промоције, користе се нови медији – на интернету се преносе концерти, постављају промотивни клипови и негује се жива активност на друштвеним мрежама. Кипарски симфонијски оркестар је живи симбол мултикултурализма, с обзиром да 42 музичара долази из 16 различитих земаља! Оркестар учествује и у организацији међународних такмичења и мајсторских курсева.
Са Кипарским симфонијским оркестром сарађивали су изузетни кипарски и страни диригенти и солисти, као што су: Владимир Ашкенази, Патрик Галоа, Еса Хејикила, Јулијус Калмар, Мариос Пападопоулос, Лукас Каритинос, Милтос Логиадис, Пласидо Доминго, Димитра Теодосиоу, Алисон Балком, Сипријен Катсарис, Мартино Тиримо, Димитрис Сгурос, Манолис Неофиту, Хор ЕРТ-а, Хор „Њу Колеџ Оксфорд“. Од августа 2017. године, Јенс Георг Бахман је уметнички директор и главни диригент Оркестра.