Концертна сезона „Convivium Musicum’19“

Шести концерт сезоне „Convivium Musicum’19“ доноси нешто сасвим другачије на крагујевачку музичку сцену. Савремене просторе и нове начине изражавања у уметничкој музици Крагујевцу ће представити Ансамбл Студио 6 из Србије и Жонас Кохер из Швајцарске.

Ансамбл Студио 6 окупља музичаре из Београда, Новог Сада и Крагујевца са богатим међународним каријерама на пољу савремене уметничке музике. Ансамбл промовише нове глобалне тенденције у савременој музици, редовно наступајући у Србији, Великој Британији, Швајцарској. Студио 6 је активан и упромовисању српске и југословенске музичке заоставштине, као и музике домаћих савремених композитора и звучних уметника, чија нова дела редовно поручује. Од свог настанка 2012. до сада, ансамбл је остварио низ успешних пројеката у сарадњи са домаћим институцијама, као и великим именима међународне савремено-уметничке сцене, као што су Ричард Барет, Каталин Ладик, Винко Глобокар, Агусти Фернандез и други.

Овом приликом Студио 6 представља пројекат под називом „Припадање - Ансамбл Студио 6 + Жонас Кохер“ који окупља музичаре из Србије и Швајцарске, са циљем да истраже притање шта данас значи ,,бити музичар” у различитим културним контекстима, попут Швајцарске и Србије? Партнер ансамбла у овом подухвату је швајцарски звучни уметник и хармоникаш Жонас Кохер, активан на великом броју савремених уметничко-музичко-социјалних платформи, са фокусом на процесним радовима, нестабилним ситуацијама и музичкој импровизацији.

Пред крагујевачком публиком ансамбл Студио 6 ће наступити у саставу: Бојана Пантовић - виолина, Ненад Марковић - труба, Милана Зарић - харфа, Владимир Благојевић - хармоника, Каја Фарски - удараљке, Светлана Мараш – електроника, уз уметничко вођство Жонаса Кохера, а на програму су дела С. Мутић, Ж. Кохера, Ј. Фраја и Е. Кираља.

Концерт се одржава у уторак. 22. октобра, од 20 часова, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, а улаз је слободан. Град Крагујевац допринео је у значајној мери реализацији овог пројекта обезбеђивањем дела средстава за његово суфинансирање, а реализацију су подржали пријатељи концертне сезоне: Филолошко-уметнички факултет, Студентски културни центар, Музички центар Крагујевац, Музичка омладина Крагујевца и други. Реализацију пројекта „Припадање“ финанскијски су подржали Министарство културе и информисања Србије, „ Pro Helvetia“ и Фондација „Nicati-de Luze “.