ОКТОХ - клавирски трио (Бидгошћ)

‘’Октобру хододарје - ОКТОХ’’ је једна од најзначајнијих и надуговечнијих манифестација Установа Спомен - парк ‘’Крагујевачки октобар’’. У оквиру ње, музички уметници из земље и света изводе дела значајних светских и домаћих композитора као свој особени дар успоменама на стрељане грађане Крагујевца, посебно ђаке, октобра 1941. године.
Програм Славомир Станислав Чарнецки (1949), Трио „Персеиди“
Пјотр А Коморовски (1977), Трио (светска премијера)
Марцин Копчински (1974), Фантазија и Токата
Хана Куленти (1961), Сијера за виолину и виолончело Богдан Ример (1937), Интерлудији за клавир

Класична музика за избор: Фредерик Шопен: Полонеза у Ас-дуру, Скерцо у ха-молу, Скерцо у цис-молу Франц Лист: Мађарска рапсодија бр.6 Енрике Гранадос: Концертни алегро
Данута Кулиш дипломирала је у класи Јана Станиенде на Универзитету за музику Фредерика Шопена у Варшави 2014. године, уз посебно признање. Тренутно је виолиниста Вроцлавске филхармоније у Националном форуму музике у Вроцлаву и чланица ансамбла Елиптик. Од 2014. године, редовно држи предавања за младе извођаче камерне и оркестралне музике. Данута Кулиш је добитница неколико награда на националним и међународним такмичењима, нпр. на Међународном такмичењу за камерну музику „Wildflower Music Showcase” организације, Међународном такмичењу за камерну музику у Јурмали у Летонији (2. место) и Међународном такмичењу Јулијус Заребски у Варшави (1. и 3. место). Учествовала је у полуфиналу 19. међународног такмичења међународне федерације Музичке омладине у Букурешту.
Данута је присуствовала мајсторским курсевима и радионицама са уметницима као што су Мирослав Лавринович, Јан Станиенда, Петру Монтеану, Едвард Зинковски, Константи Андрзеј Кулка, Шемон Кшешовјец, Матис Вајтснер, Томаш Томашевски, Хосе Гаљардо, Александар Геберт, Катарина Јанковска и Маја Носовска. Више пута је добила стипендију мастер класе у Гоху. Данута је 2014. године похађала Варшавску симфонијску академију. Наступала је у Естонији, Француској, Холандији, Немачкој, Шведској, Швајцарској, Италији и многим познатим местима у Пољској (нпр. у студију Витолда Лутославског у Варшави, Варшавској филхармонији, Националном форуму музике, дворанама филхармоније у Лублину и Валбжиху).
Милош Дроговски је основно музичко образовање стекао од Ренате Ратајцзак као ученик Музичке школе Јулиус Заребски у свом родном граду Иновроцлаву. У периоду 2007-2012 године завршио је студије на Музичком универзитету Фредерик Шопен у Варшави у класи Андржеја Бауера и његовог асистента Бартоша Козиака.

Милош је наставио своје образовање под надзором британске виолончелисткиње Луисе Хопкинс на Вишој уметничкој школи у Берну. Похађао је програм стипендирања ансамбла Модерн у Франкфурту, где се усавршавао за савремени музички перформанс. Тренутно је челиста на Националном форуму музике у Вроцлавској филхармонији и члан две савремене музичке групе са седиштем у Варшави – Chain Ensemble и Cellonet. Милош је похађао соло мастер часове код Јулијуса Бергера, Умберта Клеричија, Миклоса Перенија, Артоа Нораса, Чабе Онцаја, Романа Јаблонског, Казимирза Мичалика и Андржеја Бауера. Такође је учествовао у већини радионица за камерну музику радећи са музичарима из група као што су “Албан Берг”, “Артис” и “Келер” квартети. Као члана клавирског квинтета Шопен тренирали су га Хато Бејерл, Марта Гулиас, Херберт Кефер, Андрас Келер и Петер Шухмајер. Своје знање о историјској пракси перформанса допунио је учествовањем на бројним курсевима посвећеним овом предмету, са Паолом Пандолфом и Вернером Мацкеом.
Добитник је више награда на домаћим и међународним такмичењима, нпр.награда Ђани Бергамо на такмичењу у Лугану, на 7. међународном такмичењу за виолончело
Витолд Лутославски (Специјална награда за најбоље извођење композиције „Гроб“ Витолда Лутославског). Недавно је учествовао у полуфиналу 3. међународног такмичења за виолончело Гаспар Касадо у Хачиоџи. Милош, посебно посвећен модерној музици, сарађује са младом генерацијом композитора и учествује у светским премијерама њихових дела у Пољској и иностранству (Фестивал „Манифесте-2015“ у Паризу, Гаудеамус музичка недеља у Утрехту, Међународни фестивал савремене музике „Контрасти“ у Лвлову, Фестивал традиционалне и музичке авангарде „Коди“ у Лублину, Међународни фестивал савремене музике „Варшавска јесен“). Милош свира модерно виолончело, које је специјално за њега направио Војчех Топа 2008. године.
Витолд Кавалец је рођен је 21.08.1974. године у Гдањску. Мастерирао је са веома добрим резултатима 1998. године на Музичкој академији „Ф. Нововиејски“ у Бидгошћу, у клавирској класи професора Јарослава Држевиецког. Већ на првој години студија нашао се међу покретачима студентског клавирског фестивала ФОРТЕ-ПИАНО, чији је коорганизатор и вишеструки извођач. Своје вештине проширио је активним учешћем на Међународним мајсторским курсевима клавира у Душњики-Здроју, где је радио под надзором проф. Татјане Шебанове и проф. Владимира Обидовича, као и учешћем у организацији курсева „Дани сећања на Фредерика Шопена“ у Слупску, где је радио под надзором проф. Халине Черни-Стефанске и проф. Андржеја Татарског. Витолд 1994. године постаје лауреат Такмичења за уметничку стипендију Фредерик Шопен у Варшави. Учествовао је и у значајним такмичењима за клавир: 4. такмичење за клавир Франц Лист у Вроцлаву, Међународно такмичење за клавир Игнаци Јан Падеревски у Бидгошћу, 7. међународно такмичење Шопен у Дармштату. 2001. године био је је-дини пољски учесник у 35. међународном такмичењу Франц Лист у Будимпешти. 2004. године дипломирао је на постдипломским студијама у клавирској класи проф. Катарине Попове-Зидрон. Од 1998. године запослен је у Државној музичкој школи у Иновроцлаву, где тренутно ради као шеф одсека за клавир.

Од 2003. године такође је запослен на Одсеку за музичко образовање на Универзитету Казимиерза Виелкога у Бидгошћу, где тренутно ради као доцент на Одсеку за инструменталне и вокалне студије.
Од 2016. године декан је Одсека за музичко образовање. 2011. године стекао је докторску диплому у области музичке уметности на Одсеку за инструменталну музику Музичке академије у Гдањску. Он изводи светске премијере савремених композитора, као што су М. Копчински, Р. Квиатковски, П. Коморовски, Б. Ример. Држао је концерте као солиста и камерни музичар у многим градовима Пољске, Белорусије, Немачке и Норвешке. 2013. године освојио је 2. место на Међународном мастер такмичењу за наставнике музике у Варшави. У марту 2015. постао је лауреат на првој позицији 9. међународног такмичења у музичкој интерпретацији у Пшемислу.