Представљање романа Persson

Млади самозвани песник Никола Николајевић без прихода је и без крова над главом. Његова сестра му проналази стан у другом граду и убрзо после пресељења нестаје без трага. Самоме у огромном стану који као да је заборављен од света, преливајући се кроз његове просторе, у Николајевићу се буде страхови које узаврела машта само увећава. Да ствар буде гора, чудна породица којој стан припада станује на истом спрату. Николајевић се труди да остане непримећен, проводи дане у преиспитивању и сноликим представама, разговарајући са собом и замишљеним пријатељем. Слутећи да презиме власника на плочици улазних врата представља упозорење, испуњен стрепњом да сам стан повлачи конце његове судбине, неочекивано добија прилику да открије излаз из света у којем лебди између сна и стварности.

Суптилно приповедајући о борби за физичку слободу и слободу духа, стварајући филмску атмосферу Поланског и Хичкока, Перссон израста у узбудљиву савремену причу о самоћи, унутрашњим ломовима и љубави.

Никола Лекић је рођен 1989. године у Београду. Детињство и рану младост провео у Крушевцу и Сомбору. Студирао историју на Филозофском факултету у Београду. Тренутно живи и ради на релацији Нови Сад-Београд. Пише критике, средње и дуге форме, са римом и без риме. Године 2014. је штампао свој роман „Жбун“ у 50 примерака. Године 2016. објавио роман „Трафика“. Роман Перссон објавила је издавачка кућа Лагуна.